Vol verwachting

Vol verwachting kloppen vele kinderhartjes, want het is weer zover … de Sint is in aantocht. Het Sinterklaasjournaal is begonnen en dit weekend komt de goede Sint aan. Tenminste als de storm gaat liggen. Wat is het elke keer weer een mooie en spannende tijd voor alle kindjes. Maar ook een drukke tijd. Het roept ook altijd een hoop vragen op bij kinderen. “Wat zullen we dit jaar voor mooie cadeaus krijgen van de Sint?” en “Komt de Sint wel op tijd aan in Nederland?” of “Passen de cadeaus wel door onze schoorsteen?”.

Angst

Vol verwachting ... SinterklaasSommige kinderen zijn een beetje angstig en vinden die grote man met witte baard en al zijn pieten een beetje té spannend. Als je het Sinterklaasjournaal volgt is het toch iedere keer weer spannend of het wel goed komt met de Sint. Sommige kinderen hebben hier buikpijn van. Ik weet nog zo goed hoe ik me in deze tijd voelde toen ik nog klein was. Terwijl al mijn klasgenootjes uit volle borst gezellig zaten mee te zingen, hield ik mij koest en was ik vooral bezig met onzichtbaar zijn zodat de Sint mij niet kon zien. Op schoot zitten bij de Sint? No way! Gelukkig speelde mijn moeder hier goed op in. Ik hoefde niets te doen waarbij ik me niet fijn voelde. Ze liet mij in mijn waarde.

Uit balans

Is je kind heel angstig en merk je dat je kind hierdoor uit balans raakt? Slaapt het bijvoorbeeld slecht? De volgende tips helpen je dan misschien. Bespreek de gevoelens van je kind en druk de emoties van je kind vooral niet weg. Dus als het aangeeft “Mama/papa ik ben bang”, zeg dan vooral niet “Nee joh, dat hoeft toch helemaal niet!”. Wil je kind niet verkleed of geschminkt gaan als Sint of Piet? Of wil het niet op schoot bij de Sint? Nou dan toch niet. Dan maar niet die ene foto. Voor je kind moet het wel leuk blijven.

Tips bij overprikkeling

Leg juist in deze drukke en spannende tijd uit aan je kind wat er gebeurt. Echt … wat voor jou allemaal vanzelfsprekend is, is voor die kleintjes allemaal nieuw en veel en soms kan het te spannend of overweldigend zijn. Er gebeurt in een korte tijd ineens zoveel. Voor sommige kinderen té veel. De Sint Intocht, regelmatig hun schoen zetten, Sint op school, op het werk van papa en mama komt de Sint ook vaak langs en bij vele kindjes thuis ook nog. Wat dan kan helpen is gezamenlijk een simpele planner maken, waarop je kind de nachtjes kan aftellen. En als je merkt dat het echt teveel wordt, maak er dan bijvoorbeeld een verhaal van dat je van de “Verklappiet” hebt gehoord dat …… Zo maak je er jullie gezamenlijke geheimpje van.

Tot slot

Doe het vooral op de manier die goed voelt en bij jullie (kind) past. Ik wens iedereen een hele gezellige Sinterklaastijd!

Geef een reactie