hooggevoeligheid - kind zoekt rust

Hooggevoeligheid. Hoe ga je er mee om?

Gevoelig eh watte?

Hooggevoeligheid wat is dit nu precies? Je hoort er gelukkig steeds vaker over, wat naar mijn mening goed is. Hooggevoeligheid betekent dat het zenuwenstelsel gevoeliger is afgesteld.

Maar wat betekent dat dan?

Je krijgt meer informatie binnen, de prikkels worden minder gefilterd. Je hoort dus meer, ziet meer en ruikt meer. Al je zintuigen staan veel scherper. Kortom, er komt veel meer informatie binnen. En niet alleen meer informatie, maar ook veel gedetailleerder. Je hebt dus veel meer te verwerken. Ook op het emotionele vlak ervaar je alles veel intenser. En niet alleen je eigen emoties, maar ook die van anderen. En de meeste hooggevoeligen hebben ook de behoefte om van tevoren alles goed te overdenken. Bij kinderen zie je dat ze heel duidelijk alles willen weten wat ze gaan doen, waar ze naar toe gaan en wat ze daar kunnen zien of doen. Kortom het moet allemaal duidelijk zijn wat ze kunnen verwachten.

Hoe ga je om met hooggevoeligheid?

hooggevoeligheid - kind zoekt rustDat is soms best lastig. Belangrijk is om rust en ruimte te nemen. Juist omdat je kind zo gevoelig is voor al die prikkels heeft het tijd nodig om deze te verwerken. En laten we die tijd nu juist steeds minder nemen, doordat we alsmaar doorgaan. Ik zie vaak genoeg dat niet alleen ouders, maar ook hun kinderen van het ene naar het andere “hollen”. Er is amper de tijd voor rust en ontspanning. Belangrijk is dus dat wij die momenten als ouders goed blijven creëren voor onze kinderen. Geef ze dus soms wat ruimte om bepaalde indrukken te verwerken.

Eigen ervaring

Ook ik ben hooggevoelig. In een bepaalde mate en op verschillende vlakken. Hooggevoeligheid is er namelijk in vele soorten. Zelf voelde ik altijd heel sterk de emoties van anderen en ik nam ze als het ware over. Waardoor ik op een bepaald moment “leeg getrokken” werd. Ook voor geluiden ben ik heel gevoelig. Ik kan me er moeilijk voor afsluiten. Dat afsluiten blijft lastig voor mij, maar ook dat gaat steeds beter. In ieder geval kan ik er beter mee omgaan, maar blijft het een leerproces. Ook bij mij komt het neer op het “inbouwen” van momenten van rust en ruimte. Belangrijk vind ik altijd dat ik bij mijn eigen gevoel blijf en mijn intuïtie volg.

Hulp nodig?

Persoonlijk vind ik het jammer dat hooggevoeligheid vaak als een gebrek wordt gezien. Het is echter meer iets waarmee je moet leren omgaan. Maar als je jezelf en je kind de tijd geeft, ontdek je hoe je het beste met hooggevoeligheid kunt omgaan. En dat het je juist heel veel moois kan brengen.

Heb je hierbij hulp nodig? Als Kindercoach weet ik veel over hooggevoeligheid en kan ik jou en je kind helpen. Neem vrijblijvend contact op met LEEF! Kindercoaching.

Geef een reactie