Faalangst

Faalangst: heel veel kinderen, klein en groot hebben er mee te maken. Wat voor het ene kind juist een uitdaging is, kan voor het andere kind een hoge drempel zijn. Het woord zegt het al: angst om te falen, om het fout te doen. Maar wat kun je fout doen? Juist nieuwe dingen uitproberen is zo knap, daar leer je van én groei je van!

Onbekend maakt onbemind

Vaak is het angst voor het onbekende. Wat kan ik verwachten? Waar moet ik aan voldoen? Wat als het mij niet lukt? Je vasthouden aan het vertrouwde voelt veiliger. Ook onze kinderen leggen de lat al hoog en vragen veel van zichzelf. Maar als je iets niet probeert groei je ook niet. Ik vind de uitspraak van Pippi Langkous dan ook geweldig: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”! Juist door het te doen zul je zien dat je iets overwint en trots bent op jezelf. Ook als het in jouw ogen niet (helemaal) lukt. Je hebt het wel geprobeerd.

Faalangst: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan - Pippi LangkousHoe ga je om met faalangst?

Onze dochter vindt het ook heel vaak spannend om aan nieuwe dingen te beginnen. Laatst nog was zij een dagje in de herfstvakantie bij Kinderopvang ZON! en als activiteit stond er bootcamp in het park op de agenda. Tsja, toen kwamen de vragen natuurlijk: “Mama wat is dat dan?” en “Als ik het nu niet leuk vind dan doe ik het niet”. Logisch en ook voor mij heel herkenbaar. Ik legde haar uit dat papa en ik nieuwe dingen vaak ook spannend vinden, maar als we het dan tóch doen dat we dan het gevoel hebben dat we een drempel over zijn gegaan en dat we vooral trots zijn op onszelf.

Afgelopen week ben ik bijvoorbeeld aanwezig geweest bij een netwerkontbijt, op uitnodiging van een collega (burn-out master). Ik mocht mijn pitch over Kindercoaching presenteren in één minuut (op zich ook al een uitdaging voor mij). Vol enthousiasme nam ik de uitnodiging aan, maar even daarna kwamen bij mij ook wel wat twijfels. Deze twijfels heb ik snel weten om te buigen naar positieve gevoelens over mijzelf en mijn Kindercoachpraktijk. En na afloop dacht ik: “Yes, I did it”!

Onze dochter is de bootcamp-les bij de kinderopvang tóch gaan doen. En dit was overigens geheel haar eigen beslissing. Aangevuld met wat overredingskracht van de twee lieve groepsleiders. Naderhand was ze er helemaal vol van! Alle nieuwe bootcamp oefeningen werden diezelfde avond nog voorgedaan én meegedaan door papa en mama. Wij waren natuurlijk apetrots, maar het allermooiste was nog dat ze zei dat zo trots was op zichzelf!

Hulp van een Kindercoach

Merk je dat je kind soms echt last heeft van faalangst en zich er niet van kan losmaken? Dus er heel slecht van slaapt, concentratieproblemen of misschien wel paniekaanvallen heeft? Komt dit vaker voor en kom je er niet uit met je kind? Ik help jullie graag hier meer inzicht in te krijgen en er goed mee om te gaan, zodat je kind weer zin krijgt om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Neem gerust eens vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie